Biblioteca prinde viata!

B i b l i o t e c a p r i n d e v i a t a!

luni, 3 ianuarie 2011

Cum tinem un discurs?



De nenumărate ori ne confruntăm cu un lucru, care celor timizi nu prea le e pe plac, dar sunt sigură că oricine doreşte, cu puţin efort reuşeşte. Suntem la început de drum, articolul se doreşte a fi doar un punct de plecare.

Cum e cu cu vorbitul în public?How to handle people

Cel mai eficient mod de a alcătui un speech este răspunzând la aceste întrebări:
De ce te afli aici?
Din cine e format auditoriul?
Cine organizează?
De ce se află ei aici?
Ce se organizează?
Trebuie să declari începerea unui eveniment?( acest fapt este cel mai important, nu vrei ca să tii un discurs fabulos de bun venit fără a declara deschiderea evenimentului!)


Sfaturi
a) Formulează un început care să placă, de impact,(merg si citate), dar fă o listă cu mai multe formulări, şi repetându-le sau scriindu-le, vei alege pe aceea care ţi-e mai la indemână . Exemplu: dacă între cei care ascultă sunt mai multe femei, cineva ar putea spune: „s-a dovedit că femeile sunt cei mai eficienţi cumpărători.”
b) Fii scurt, încadrat în timp, gândeşte-te la ceea ce aşteaptă publicul care ascultă, nu te pierde în lungi descrieri sau glume despre tine.
c) În primul rând după părerea specialiştilor e de evitat revenirea la pronumele „eu” prea des, într-un discurs; e foarte important să captezi publicul şi să-l ţii implicat şi asta nu o faci promovându -te pe tine.
d) Auditoriul îşi face repede o imagine proastă despre cineva care foloseste în vorbire formule seci, agasante ca: "ştiţi cu toţii", "deci", "aşadar", "în concluzie"etc. pe cât posibil trebuie să evităm aceste capcane.
e)În ce priveşte umorul într- un discurs, să nu exagerăm, dar e foarte binevenită o afirmaţie care destinde, o glumă de bun simţ.
f) Pentru implicarea publicului trebuie să foloseşti ceva personal sau ceva ce are legătură cu ei, faptul că împărtăşiţi ceva împreună face ca atenţia să apară.
g) Un discurs care dă auditoriului ceva la care să gândească şi despre care să discute o vreme după aceea, este acela care are impact.
h)Kiss? Keep it short and simple” Vorbeşte scurt şi simplu.
i) Dacă discursul tău este unul de conferinţă, fii oricum scurt, şi înainte de încheiere, fă un mic sumar celor care te acultă.
J) Secret: toate discursurile care par spontane sunt foarte bine repetate!
k) Cel mai important: multumeşte celor care vorbesc, dacă eşti pe post de gazdă, în numele celor prezenţi, mulţumeşte şi celor care au ascultat pentru dorinţa de a petrece acest timp cu voi, dar ţine minte, nu-i momentul să-i mai ţii la un discurs.



Un lucru de valoare apreciat: Ai încredere în tine, dacă porneşti de la ideea ca trebuie saă fii fals, cei din jur o simt imediat, fii sincer, recunoscător celor din jur.

Sursa:http://www.talkinginpublic.com

3 comentarii:

  1. Chiar daca evenimentul din 10 februarie, 2011 a fost organizat de tineri bibliotecari pentru tineri bibliotecari si cei mai in varsta s- au simtit extraordinar si au avut foarte multe de invatat si chiar de impartasit.Inceput inca din luna noiembrie, Proiecteul ne- a oferit cursuri interesante pe care le- am studiat cu mare interes. Dar, ziua de 10 februarie a fost o incununare a tot ce s- a transmis. Jocurile prezentate de dl. Stoian, aplicatiile conduse de d- le: Aura Dvoracic, Melinda Bedo si Lazar Viorica, ne- au pus in miscare imaginatia, am lucrat in grupe si astfel am reusit sa ne cunoastem si sa ne apreciem munca noastra de bibliotecar. Ne- am imprietenit, avem curajul sa ne vizitam la locurile noastre de munca, sa incercam sa facem noi proiecte. Multumesc din suflet organizatorilor, profesorilor, colegilor pentru aceasta zi de neuitat.
    Cu aleasa consideratie, Maria- Otilia Barsan/ Biblioteca Comunala Tulghes/ jud. Harghita

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim D-na Otilia, cuvintele acestea venite din partea unui profesionist ca dumneavoastra ne onoreaza intradevar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma intreb, asa, de Anul Nou de dupa publicare: care-au fost (mai sant?) strategiile de promovare ale literaturii citite in mod bibliofil - si cum se integreaza acestea in conjunctura suprasaturata de catre digitalizare al mass-mediei contemporane?
    Evenimentele cazual cunoscute ma fac sa ma-ntreb cu cea mai mare seriozitate: cate din editiile catalogate local , in Tulghes au fost - cum s-ar spune: "mostenite" din partea unei generatii trecute si alintatoare - fata de marinimoasele transduceri investitive? Care este raportul bibliofil pe tematici in conjunctura statistica (oarecare?!) fata de cea propovaduita aici.
    Va rog sa intelegeti: Aceste intrebari sant numai, si numai in sprijinul increderii si multumirii fara de margini pentru tot ceea ce se intimpla in Judetul si localitatea de unde am pornit spre o lume mai ampla. As fi extrem de bucuros, sa tin in viata (chiar si la nivel international) gustul acelei lupte care s-a dus de catre Domnii Grigore Codreanu, Vass Mihály, si multi altii care au fost in stare sa mentina statutul Bibliotecii Scolare din Tulghes in tinuta probabil mostenita si prezervata, adaugita de catre Dumneavoastra.
    Cu prea multa stima:
    Levente Szabo - probabil inca de gasit in fisierele Bibliotecii Scolare din Sc. Gen. de X. Ani - Tulghes.

    RăspundețiȘtergere